Mobil Uygulamalarda Retention & Engagement
24/12/2018
Dijital Pazar ve Yeni Trendler 2019
20/03/2019
Mobil Uygulamalarda Retention & Engagement
24/12/2018
Dijital Pazar ve Yeni Trendler 2019
20/03/2019

Yapay Zeka teknolojileri her geçen gün daha çok hayatımıza giriyor. Bu bizi sadece yeni ve “Akıllı” uygulamaları yüklemeye teşvik etmiyor, kurduğu bu akıllı dünyadaki seviyeye erişmemizi de talep ediyor.

“Machine Learning” teknolojiler sayesinde Mobil Reklamcılık Dünyası da benzer bir dönüşüm sürecine girmiş durumda.

AI Mobil “Fraud” Oranlarını Düşürebilir

2018 yılında Mobil Ad-Fraud rakamları bir önceki seneye göre tam ikiye katlandı. Adjust datasına göre hacker’ların en sık kullandıkları yönetemler aşağıdaki gibi: 

SDK Spoofing hesapları: Bu yöntem Ad-Fraud içinde %37 oran ile dominant durumda. SDK Spoofing sisteminde, zararlı olan bir kod uygulamanın içine yükleniyor. Bu kod sahte klikler,indirmeler gibi farklı etkileşimler yaratıyor. Böylece Reklamverenler aslında gerçekleşmemiş aksiyonlar için ödeme yapmaya zorlanıyor. 

Click Injections: Bu yöntem ise %27 ile yine oldukça güçlü bir yer kaplıyor. Siber suçlular uygulama henüz yüklenmeden sahte klikler üreterek para talep edebiliyor. Bu tarz yöntemler reklamverenin bütçelerini kısa sürede tüketebildiği gibi ROI rakamlarını da minimum seviyeye çekebiliyor. 

Bunlarla birlikte “Fake Installs” ve “Click Spam” gibi yöntemler de sırasıyla %20 ve %16’lık dilimlerde yer kaplıyor. 

E-Ticaret siteleri 2018 yılında Ad-Fraud kurbanlarının başında geliyordu. Sadece bu sektör 2/5’lik bir dilimle en çok etkilenen birim. Bunu Oyun ve Seyahat APP’leri takip ediyor.Forrester’ın son raporuna göre aylık online bütçeleri 1m USD’ın üzerinde olan %69 oranındaki marka, bütçelerinin %20’sini Ad-Fraud’a kurban vermekten şikayetçi.

Peki işler bu kadar kötüyse neden kimse dur demiyor? Çünkü Ad-Fraud tespit etmek yüksek analiz yetenekleri ve 7/24 takip sistemi olmasını gerektiriyor. Akıllı algoritmalar bu işlemleri bir insana göre çok daha efektif ve doğru yapabilir.

AI ALGORİTMALAR İLE DAHA EFEKTİF YÖNTEMLER VE DAHA YÜKSEK ROI

Juniper Research’in araştırmasına göre AI merkezli ad-fraud önleyici sistemler 2021 yılına kadar online reklamcılık adına Bidding Netorkler adına 41 milyar USD’lık bir ek getiri sağlayacak. 

Machine Learning teknolojiler sayesinde Reklamverenler bütçelerini en uygun zamanda – en doğru kişiye çok daha efektif şekilde harcayabilecekler. Google son zamanlarda mobile searchreklamları için önemli optimizasyon teknolojileri deniyor. Örnek olarak Macy’s yakın zamanda ürünlerine bakan kişiler coğrafi olarak mağaza yakınlarındaysa reklam gösterimi yapıyor.

Reklam Zamanlaması mobil reklamcılığın sunduğu en önemli nimet. Reklamcılar doğru zamanlamayı kullanarak mağazalarına daha çok müşteri çekiyor.

Çin’in En büyük E-Ticaret platformu olan Taobao’nun araştırmasına göre Machine Learning AI teknolojileri Bidding ortamında gerçek insanlara göre çok daha iyi optimizasyon yapıyor. 

  • Manuel bidding %100’lük ROI getirisini %99.52’lik bütçe harcamasına sığdırmış
  • Algoritma bazlı bidding ise %340’lık ROI getirisini %99.51’lik bütçe harcaması ile elde etmiş 

Mobil reklamcılıkta AI ve Machine Learning bazlı teknolojiler daha iyi segmentasyon ve ad-targeting tarafında da reklamverenlerin dostu olmaya devam edecek.

Kaynak: Forbes

Ad-Fraud ve Ad-Safety ile ilgili diğer bazı makalelerimiz için;