Bid Shading Nedir?
14/05/2019
Kullanıcıları En Çok Rahatsız Eden Reklam Türleri
10/10/2019
Bid Shading Nedir?
14/05/2019
Kullanıcıları En Çok Rahatsız Eden Reklam Türleri
10/10/2019

Yapılan bir araştırmanın sonucuna göre, bir kullanıcı markanın reklamına ne kadar çok maruz kalırsa, o kullanıcı için marka bilinirliği o kadar kötüleşiyor.

Kullanıcı bir reklama iki veya üç kez maruz kalması durumunda marka bilinirliğinin %6 oranında artıyor. Ancak, 4 kerenin üzerinde maruz kalması durumunda bu etki azalıyor ve farkındalık oranı %3 düşüyor.


Yapılan araştırmada ayrıca, tüketicinin reklama 10 veya daha fazla kez maruz bırakıldığı zamanki   -%23 negatif farkındalık oranının aksine, yalnızca bir kere maruz bırakılması %8’lik bir artış için yeterli olduğu belirtiyor.

Bir kampanyanın, kullanıcı tarafından hatırlanması durumuna bakıldığında ise yalnızca bir kez maruz kaldığında, hatırlamanın %26 oranında arttığını fakat 10 kere maruz kalındığında bu oranın %6’ya düştüğünü ortaya koyuyor.

Aynı rapor, iki ya da üç kere maruz kalmanın, marka bilinirliği ve tercih edilebilirliğin artması için en optimal oranlar olduğunu ve bunların kullanıcı bazında sırasıyla %4 ve %7 arttığını belirtiyor.

Sublime’in Global Pazarlama Direktörü Estelle Reale, “Bu çalışmaların bulguları, kullanıcıları reklamlarla bombardıman etmenin doğru bir strateji olmadığı fikrini pekiştiriyor. Başarılı dijital reklam kampanyaları, tüketicinin internette gezinmesine müdahaleci bir durum ortaya çıkarmaması gerekiyor.

“Tekrarlı gösterimler hala son derece önemli, ancak kullanıcıyı aşırı maruz bırakma negatif marka performansına neden olabilir. Araştırmamız, günümüz tüketicileriyle gerçekten etkileşime geçmek için markaların, etkinliği arttırmak için bir kampanyadaki tekil izlenimlere bir limit getirmesi gerektiğini vurgulamaktadır.”

Reklam Derneği’nin bu yılın başlarında düzenlenen yıllık toplantısında bildirdiği üzere, reklamla “bombardıman” edildiğine dair gelen tüketici şikayetleri, reklam endüstrisine karşı bir güvensizliğe yol açtı. Kullanıcılar arasında reklamcılığa olan pozitif yaklaşım, Aralık 2018’de %25 gibi tarihi düşük bir seviyeye ulaştı.

Bununla birlikte, 2014 yılında bir grup pazarlama ve psikoloji profesörünün yaptığı açıklamaya göre, insan beyni bilinçaltı düzeyde veri alma konusunda çok daha büyük bir kapasiteye sahip ve buna bağlı olarak bir kullanıcıya ne kadar çok reklam gösterimi yapılırsa, o markayı bilinçaltına aşılamak o kadar kolay oluyor. Kullanıcı her ne kadar rahatsız olsa da farkında olmadan markaya bağlanmış oluyor.

Kaynak: Campaign UK