Mobil Reklamcılık Büyümeye Devam Ediyor
23/09/2014
GoClick Event Synch
10/11/2014
Mobil Reklamcılık Büyümeye Devam Ediyor
23/09/2014
GoClick Event Synch
10/11/2014
Tümünü Göster

Mobile Geo Audience Targeting & Geo Fencing

MOBILE GEO AUDIENCE TARGETING & GEO FENCING

GoClick 2015 yılına yepyeni teknolojilerle giriyor.

Mobil kampanyalarda HQD (High Quality Data) dönemi başladı. Bundan böyle kategorilere bağlı kalmadan doğrudan kampanyanın hedef kitlesine, hem de istediğiniz yerde ve zamanda ulaşabileceksiniz.

Peki Mobil reklam dünyasının bu 2 yeni hedefleme teknolojisi nedir ve nasıl çalışır?

041114-1

GEO AUDIENCE TARGETING

Bir kişinin ilgi alanları ve demografik özelliklerine göre hedeflenmesidir.
Söz gelimi yeni bir film tanıtımınız var. Potansiyel müşterileriniz ise 20-45 yaş arası, erkeksinema izleyicileri olsun (aka. Movie Goer). Bir mobil telefon kullanıcısı ayda en az 2 kez sinemaya gittiğinde bu kişi “sinema izleyicisi” olarak sisteme kaydedilir. Siz kampanya reklamınızı sadece bu kişilere yaparsınız.

Ya da kampanyanız çok farklı ve sadece Üniversite Öğrencileri’ni hedefliyorsunuz. O halde sıkça üniversite kampüsleri’nde bulunmuş kişiler sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

GEO-FENCING

Kısaca bir kişinin bulunduğu ya da bulunacağı lokasyon, zincir mağaza veya spesifik bölgeüzerinden hedeflenmesidir.

Diyelim ki yeni bir kahve tanıtımınız olacak. Bunun için de siz özellikle kahve zincirlerine tutkun kişilere gitmek istiyorsunuz. Hatta bir adım ileri giderek sadece Starbucks severlere gitmek istiyorsunuz. Ya da Mc Donalds severler ilgi alanınız olsun. Sistemde tüm bu mağaza zincirleri adresleri ile tanımlıdır. Bu mağazalar ve yakın çevresine gelen kişiler mobil telefonlarında aktif olduklarında sistem onları GPS koordinatlarına göre bularak reklamı gösterir.

041114-2

Peki hedefleme nasıl çalışıyor?
Bunun için öncelikle kullanıcı davranışları ve lokasyonlarını ayrıca değerlendirmek ve sınıflandırmak gerekiyor. Bir kişi daha önceden sistemde kayıtlı olduğu bir ya da daha fazla “audience grup” içinde yerini alıyor. Yayın sadece bu paket içinde bulunan IP’lere yapılacağı için hedef kitleniz dışında kimseye para harcamıyorsunuz. Bunu yapmak için entegre olduğumuz bir çok farklı DMP ile ortak çalışıyoruz. Bid request’ler büyük adexchange’ler üzerinden alınıyor ve son olarak tüm bu bilgiler GoClick arayüzünde depolanıp paketleniyor. Son olarak yayın süreci başlıyor.

Bir kullanıcının hedef kitledeki kişi olduğuna nasıl emin oluyorsunuz?
DMP firmaları tüm dikey alışkanlıklar, hastaneler, okullar, sinemalar, alışveriş merkezleri gibiyüzlerce farklı bölge ve tesisi adresleri, ayrıca koordinatları ile birlikte kendi sistemlerine kaydeder. Daha sonra mobil olan kullanıcı bu gittiği yerlerde telefonunu açıp bir aplikasyon ya da mobil site üzerinden aktif olduğunda GPS’ler yardımıyla etiketlenir.

İlk örneğe dönecek olursak; sinemaya gitmiş bir kullanıcı telefonunu açtığı anda bulunduğu yer (sinema salonu – alışveriş merkezi – üniversite – havaalanı vs.) etiketlenir. Aynı ayda birden çok kez bu mekanlarda bulunursa ise sinema izleyicisi örneğinde olduğu gibi bir “movie goer” olarak audience listesine yazılır. Daha sonra yukarıda bahsettiğimiz süreç ve hedefleme süreci başlar.