Ad Block Kullanıcıları Bundan Vazgeçebilir
19/09/2016
Ad Block Kullanımı Artmaya Devam Ediyor
30/03/2017
Ad Block Kullanıcıları Bundan Vazgeçebilir
19/09/2016
Ad Block Kullanımı Artmaya Devam Ediyor
30/03/2017

Havas Group UK, müşterileri için yayınladıkları reklamların “şüpheli veya güvensiz içerik“lerin yanında göründükten sonra, Google  ve YouTube’daki tüm reklam harcamalarını durdurmaya karar verdi.

Cuma günü yapılan açıklamada “Havas Group UK, bir sonraki bildirime kadar tüm YouTube ve Google Reklam Ağı (GDN) yatırımlarını durdurma kararı aldı. Bu karar O2, Royal Mail, BBC, Dominos ve Hyundai Kia’yı içeren İngiltere müşterileri kapsıyor” denildi.

Dünyanın en büyük reklamvereni olan Procter & Gamble ise, kriterlerini karşılamayan tüm dijital medya, reklam şirketleri, acenteler veya diğer tedarikçiler için ödeme yapmamayı vaat ederek mecralar üzerindeki baskıyı artıyor. Marka Grup Sorumlusu Marc Pritchard, Ocak ayında Ulusal Reklamcılar Derneği toplantısında yaptığı açıklamada, reklam endüstrisinin geri kalanını P & G’nin liderliğini takip etmeye çağırarak “Harekete geçme zamanı geldi.” dedi.

Hyundai ve diğer büyük reklamverenler, reklamlarının geçen ay teröre destek verdiğini düşündüğü videoların yanında yer aldığını fark etti. Bunun üzerine Dünya Reklamcılık Federasyonu’ndan Google’a ve diğer mecralara daha dikkatli olmaları yönünde çağrı içeren bir bildiri sundu.

Pazarlama danışmanlığı R3’ün başına gelen Greg Paull Havas kararını “Cesur bir hareket” olarak bildirdi. Paull, “Bu hareket, Marc Pritchard’ın duyurusu yaptığı çağrı için ilk gerçek tezahürdür” dedi.

Havas bir harekette bir lider gibi görünmeye başlamışken, Pivotal Research’in kıdemli analisti Brian Wieser, bu hareketin WPP, Omnicom ve Interpublic gibi daha büyük ajans şirketleri tarafından takip edilecek olursa bu duruşun daha önemli olacağını söyledi.

“WPP’nin bunun bir problem olduğunu söylemesi zor değil, ancak müşterilerini geri çekmeye karar vermesi onlar için çok daha zor” diye de ekledi.

WPP CEO’su Martin Sorell, yaptığı açıklamada ajans devinin ve medya satın alma kolu olan GroupM’in, Google, Facebook ve diğer mecraları reklamverenleri koruma sorumluluğuna sahip olduğuna inandığını söyledi. “Bu firmalar, özellikle reklam yayınlarken kendilerini sadece teknoloji şirketleri olarak konumlandıramazlar” dedi.

Dijital medya tedarik zincirindeki standartları yükseltmek için her inisiyatifi yöneten ve destekleyen GroupM, dijital medya sahipleriyle bu tarz güvenlik sorunlarını çözmeye yönelin teşvik için en üst düzeyde iletişim halinde” dedi.

The Guardian’a göre İngiltere’de Havas, müşterileri adına dijital reklamcılığa 216 milyon dolardan fazla para harcıyor. Havas’ın aldığı bu karardan sonra The Times gazetesinin yaptığı bir araştırmaya göre, kendileri de istenmeyen içeriğin yanında reklamlarının görüntülendiğini fark etti.

Havas Group UK ülke yöneticisi Paul Frampton “İngiltere pazarındaki müşterilerimize, markalarının doğru yerlerde konumlandırıldığını, bu çevrenin güvenli olduğunu ve gerekli derecede düzenlendiğini, yapılan yayınların hedeflerine katkı sağladığından emin olmamızın sorumluluğunu taşıyoruz” dedi.

Açıklamada, “YouTube platformu ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nın, bizlerin ve müşterilerimizin talep ettiği standartları sunana kadar bu kararın kalacağını” tekrar belirtti ve “doğrulama ve güvenlik garantisi sağlayan üçüncü parti ortaklar” bulmak için çalıştıklarını da ekledi.

Google ve YouTube temsilcileri yorum yapmaktan kaçınırken, Google İngiltere Genel Müdürü Ronan Harris, bir blogda “Marka Güvenliği Kontrolümüzü Geliştiriyoruz.” başlıklı bir yazı paylaştı.

Harris, “Web’deki konuşma ve ifade özgürlüğüne kesinlikle inanıyoruz – bu ifade edilen görüşlerle aynı fikirde olmamamıza rağmen” diye yazdı. “Aynı zamanda, Google reklamlarının nerede görünmesi gerektiğini belirleyen katı politikalara duyulan ihtiyacın farkındayız, bu politikaların amacı, reklamların nefret dolu konuşmalar, saldırgan içerikli sayfalarda veya videolarda görünmesini yasaklamak.”

Harris, Google’ın politikalarının çoğunlukla işe yaradığını ve şirketin her yıl milyonlarca dolar yatırım yaptığını ve binlerce kişinin “kötü reklamcılık uygulamalarını durdurmak” için çalıştığını söyleyerek devam etti.

“Geçen yıl, sistemimizden yaklaşık iki milyar kötü reklamı kaldırdık, 100.000’den fazla yayıncıyı AdSense programımızdan kaldırdık ve 300 milyondan fazla YouTube videosunda reklam yayınlanmasını engelledik” diye ekledi.

Harris, Google’ın reklam politikalarının “titiz bir incelemesine” başlamış olduğunu ve markaların reklamlarının nerede göründükleri konusunda daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlamak için önümüzdeki haftalarda değişimler yapma planlarının olduğunu belirtti.

Kaynak: AdAge