Google ve YouTube Harcamalarına Fren
22/03/2017
Programatik Harcamaları Artıyor
11/05/2017
Google ve YouTube Harcamalarına Fren
22/03/2017
Programatik Harcamaları Artıyor
11/05/2017

Facebook yasaklamaya çalıştı, Google kurnazlık yapmayı denedi, ancak, bu teknoloji devleri ne yaparlarsa yapsınlar, kullanıcıların dijital reklamları engellemek için yazılım kullanmaları dünya genelinde artmaya devam ediyor.

Geçen sene internette gezinen kullanıcıların yaklaşık % 11‘i dijital reklamcılıktan kaçınmak için reklam engelleyicileri kullandı. Bu oran, akıllı telefonlardan geleneksel bilgisayarlara kadar 600 milyondan fazla cihaza denk geliyor. PageFair tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu rakam geçen yıla göre % 30 artış gösterdi.

Eleştirmenlere göre ise dijital reklamların engellenmesi için yazılım kullanan bu kullanıcılar, aslında web siteleri ve yayıncılar ile yazılı olmayan bir anlaşmayı ihlal ediyor. Çünkü siteler, gelirlerinin büyük bir kısmını bu reklamlardan üretiyor.

Buna rağmen endüstri gözlemcileri, reklam engelleyici yazılımların özellikle Endonezya gibi ülkelerde kullanımlarının internet nüfusunun neredeyse üçte ikisine ulaştığını, gelişmekte olan ülkelerde ise bir ana akım yakaladığını söylüyor.

PageFair CEO’su Sean Blanchfield, “Bu ülkelerde mobil reklam engelleyicilerinde beklenmedik büyük bir artış gözlendi” diyor. “Batı’da ise, aynı eğilimin yakın gelecekte etki etmesini bekliyorum” diye de ekliyor.

Reklam engelleyicilerinin bu yükselişi, reklamcılık endüstrisi tarafından da fark ediliyor. Örneğin, Ağustos ayında dünyanın en büyük online reklam tedarikçileri arasında yer alan Facebook, insanların bu tür yazılımları kullanmasını engellemeye çalıştı. Şirketin bu çabaları ise, reklam engelleme programları sunan teknoloji şirketleri ile arasında bir silah yarışmasına yol açtı.

Araştırma şirketi eMarketer’te bir analist olan Paul Verna yaptığı açıklamada “Reklam engelleme, reklamcılık ekosisteminin tamamına zarar veriyor” dedi. “Endüstrinin bu sorunun üstesinden gelmesinin en iyi yolu, tüketicilerin engellemek istemeyecekleri çekici ve ilgili reklam deneyimleri sunmaktan geçiyor.”

Reklam engelleme yazılımı, öncelikle gelişmekte olan ülkelerde mobil veri paketlerinden tasarruf etmek için web sitelerindeki video ve diğer veri ağır reklamları kaldırmak amacıyla kullanılıyor.

PageFair raporuna göre, dünya genelindeki mobil cihazlarda tüm reklam engellemesinin yüzde 90’dan fazlası Asya-Pasifik bölgesinde gerçekleşiyor. Geçen yıl, bu tür yazılımlar dünyadaki 380 milyon akıllı telefon ve tablette kullanıldı ve kullanımda % 39’luk bir artış oldu.

Buna karşılık, geçen yıla göre % 17’lik bir artış gösteren geleneksel bilgisayarlarda reklam engellemenin büyük bir çoğunluğu 236 milyon cihazda, ağırlıklı olarak Birleşik Devletler ve Avrupa‘da gerçekleşti. Bu bölgelerde, insanların çevrimiçi reklam olarak gizlenmiş kötü amaçlı yazılımları engelleme çabaları aslında reklam engelleyici indirmenin başlıca nedenlerinden biri olarak gözüküyor.

  • 615 milyon cihaz artık adblock kullanıyor.
  • Global internet nüfusunun% 11’i web’de reklamları engelliyor.
  • Adblock kullanımı 2016’da dünya genelinde% 30 arttı.
  • Mobil adblok kullanımı 108 milyon arttı ve 380 milyon cihaza ulaştı.
  • Masaüstü adblok kullanımı 34 milyon arttı ve 236 milyon cihaza ulaştı.
  • Kullanıcıların %74’ü adblok engelleyen sitelere girmediklerini söylüyor.
  • Kullanıcıların %77’si bazı reklam formatlarını görmek isteyebileceklerini belirtiyor.
  • Adblock kullanımı artık her yaş grubunda kullanılıyor.
  • Adblock kullanıcıları standart reklamları tercih ediyor.

Kaynak: NYTimes