GoClick ve RTB
19/12/2013
Mobilde Sektörlere Göre Geri Dönüşler
15/01/2014
GoClick ve RTB
19/12/2013
Mobilde Sektörlere Göre Geri Dönüşler
15/01/2014
Tümünü Göster

Mobil Reklam Pazarı Büyüyor

MOBİL REKLAM PAZARI BÜYÜYOR

Juniper Research firmasının yaptığı bir araştırmaya göre mobil reklamcılık önümüzdeki 5 sene içinde $13 milyar olan hacmini, yüzde 300 arttırarak yaklaşık $40 milyara arttıracak. İster inanın ister inanmayın, bazılarına göre bu tahmin öngörülenin çok altında bir oran.

Resim1

 

Bunun için aşağıdaki iki faktöre bakmak yeterli;

Temmuz 2012 ve Temmuz 2013 yılları arasında, Facebook’un mobil reklamlarından elde ettiği gelirin, tüm reklam gelirlerine oranı sıfırdan %41’e ulaştı. Buna ek olarak, Google sattığı kliklerin 3’te 1’ini mobil mecralardan elde ediyor.

Mobil reklam pazarının %70’i, bu iki firmanın elinde bulunuyor. Google’un geçen sene reklamlardan $50 milyar, Facebook’un ise $10 milyarlık bir gelir oluşturduğunu düşünürsek, bu iki büyük firmanın mobil reklamcılığa bu kadar güçlü adım atması, mobil reklam pazarının $40 milyara ulaşması için 2018’i beklemeye gerek olmayacağını gösteriyor.

Bu iki firmanın yanında Twitter da pazara güçlü bir giriş yaptı. Tumblr, Microsoft ve “Gelecek mobilde” diye Yahoo da, pazardaki diğer oyuncular oldu.

Herkes açık bir şekilde geleceği mobilde görüyor, fakat tabi ki bir noktayı da es geçememek gerekir;

Günümüzde klik başına gelir kıyaslandığında, mobil ile bilgisayar klik gelirlerinde gözle görülür bir fark var. Tabletlerdeki reklamlar, telefonlardaki reklamlardan daha değerli. En iyi geliri sağlayan reklamlar ise hala bilgisayar üzerinde gerçekleşiyor.  Bu oranlar, mobilin “yan mecra” olmaktan çıkıp, ana mecra olmasından sonra önemli ölçüde değişeceği öngörülüyor.

Google üzerinde şu anda önemli sayıda mobil kampanya yayınlanıyor. Facebook, mobil video reklamları kullanmaya başladı bile.

Yapılan araştırmaya göre mobil reklamlarda en hızlı büyüme “in-app” denilen uygulama içi reklamlarda olacak. Mobil site üzerindeki reklamlarda da önemli bir artış bekleniyor. Mesajlaşma uygulamalarının da (Whats App) küçük de olsa bu pazarda yeri olacak. En hızlı büyüyen bölge ise 2018’e kadar %400 büyümesi beklenen Hindistan olacak. 

Kaynak: http://venturebeat.com/2013/10/22/mobile-advertising-to-grow-300-hit-40-billion-by-2018/