Facebook ve Google Dengeleri Bozuyor mu?
12/12/2017
Daha İyi Reklam Standartları
19/02/2018
Facebook ve Google Dengeleri Bozuyor mu?
12/12/2017
Daha İyi Reklam Standartları
19/02/2018

Konum tabanlı reklamcılık son zamanlarda sıkça duyulan ve uygulanan bir dijital pazarlama metodu oldu. Bu metotta kullanılan hedefleme teknolojileri, potansiyel kullanıcılara bulundukları yere göre reklam sunma fırsatı sunuyor. Peki bu seçenekler tam olarak nedir ve nasıl çalışırlar?

GEO TARGETING (Coğrafi Hedefleme)

Geo Targeting, bir kullanıcının yerini saptamayı ve bu konuma dayalı iletişim kurmayı amaçlar. Bu iletişim, e-posta, push notification, banner gibi reklamlar veya başka bir içerik olabilir. Geo Targeting iletişimleri genellikle metin veya push yoluyla sağlanır veya belirli bir uygulama veya sosyal medya sitesini açtığınızda da gelebilir. Coğrafi hedeflemenin faydası basittir: Gelişmiş kişiselleştirme.

Coğrafi hedefli içerik, kullanıcı tercihleri ​​ve data ile eşleştirilebilir; belirli hedef kitleleri oluşturulabilir ve hedeflemediğiniz kitleler de hariç tutulur. Coğrafi hedefleme ile bir kullanıcıyı, sahip olduğu cihazın bulunduğu yerde hedeflemenizi sağlar.

Geo Targeting (Coğrafi Hedefleme) nasıl çalışır?

En geleneksel anlamda coğrafi hedefleme, kullanıcıların nerede olduğunu bulmak için IP adreslerini kullanır. İnternet’e bağlı her cihazda benzersiz bir IP bulunur. Bu, bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz için bir adres gibidir. İlk üç rakam bir ülke kodu sağlar. Bundan sonraki basamaklar, bir ülkedeki belirli alanları, eyalet, şehir ve posta kodunu gösterir.

Coğrafi Hedeflemeye nasıl maruz kalıyorsunuz?

Ne zaman bir Facebook reklamı görseniz, bulunduğunuz bölgeye yakın bir alanda var olan bir reklamverene ait olur. Bunun nedeni Facebook’un reklam sunucularının, bulunduğunuz bölgeyi bilmesi ve ona göre bir reklamveren seçerek size reklamı sunmasından kaynaklanır.

 

GEO FENCING

Geo Fencing, fence kelimesinden, yani “çit” kelimesinden oluşur. Özetle, pazarlamacı belirlediği belirli bir alanı bir çit ile çevreler ve orayı reklam gösterim alanı ilan eder. Geo Targeting’de hedeflediğiniz bölgede belirli kullanıcıları dahil etmenize veya hariç tutmanıza olanak varken (örneğin demografik temelli) geofencing biraz daha körü körüne hedefleme yöntemidir. Belirlenen bölge içinde tüm kullanıcılara ulaşırsınız. Bir geofence yaratmanın amacı Geo Targeting ile benzerdir fakat çok daha kesin ve net bir alan hedeflemesi yapılmış olunur. Örneğin, bir mağazanın önünden geçen potansiyel alışveriş yapan kişilerin ilgisini çekmek isteyen bir mağaza, Geo Fencing kullanabilir.

Geo Fencing nasıl çalışır?

Geofencing, Geo Targeting’den farklı olarak, sanal bir çit ile çevirili bir alan oluşturmak için GPS teknolojisini kullanır. Mobil bir cihaz, bu sanak çit tarafından çevreli alana (veya dışına) taşındığında, tetikleyiciler gönderilir ve kullanıcı, bir metin, banner veya push bildirimi (bu kanalları seçtikleri takdirde) gibi bir bildirim alır.

 

BEACON

Beaconlar, arzulanan yerlere yerleştirilebilen küçük fiziksel nesnelerdir. Tek amacı, kullanıcıları, daha doğrusu cihazlarını, kendi alanlarına girdiği anda tespit etmektir. Beaconların kendileri içerik göndermezler. Geo Fencing’de olduğu gibi, bir Beacon’a yakın olduğunuzda bir sinyal tetiklenir ve bir push, metin, uygulama içi ileti veya hatta bir e-posta gönderir.

Beaconlara BLE’de denmektedir. Bunun açılımı Bluetooth Low Energy yani Bluetooth Düşük Enerji anlamındadır. Düşük enerji demek, pillerin uzun süre dayanacağı anlamına gelir. Ek olarak WiFi veya hücresel servis olmayan alanlarda bile çalışabileceği anlamına gelir.

Bluetooth teknolojisi düşük maliyetlidir ve akıllı telefon kullanan herkes tarafından erişilebilir, ancak tek şartı vardır, kullanıcının cihazında Bluetooth açık olmasını gerektirir.

Beacon’lar kullanıcıların 10 dakika önce nerede olduğunu veya bundan sonra nereye gideceğini bilmek için tasarlanmamıştır. Bunlar küçük, stabil bilgisayarlardır: Cihazın sinyali, beacon alanına girdiğinde ping tetiklenir ve uygulama kullanıcı ile iletişim kurar (tabi kullanıcı tarafından izin verilmişse). O alanda çıkıldığında ise Beacon’ın görevi tamamlanmıştır.

Beaconlar nasıl çalışır?

Bluetooth teknolojisi GPS ve WiFi’den daha ucuzdur. Ancak, pek çok kişi genelde bluetooth’u kapalı tuttuğundan, işaretçileri harika kılan bu özellikleri aynı zamanda onların dezavantajı olmakta.

GEO TARGETING GEO FENCING BEACON
Daha çok, belirli bir bölgede yaşayan veya bulunan ve aynı zamanda farklı datalarını da sahip olduğunuz (demografik, gelir vs..) kullanıcılara ulaşmak için Daha çok, bir mağazaya, mekana veya hizmete yakın olan kullanıcıları bulmak için kullanılır ; örneğin otoparkta bulunan veya alışveriş merkezi giren kullanıcılara ulaşmak için Daha çok, mağazanızın belirli bir alanında olan kullanıcılara veya müze gibi geniş bir alanda dolaşan kullanıcılara ulaşmak için
Geniş bir alanda hedefleme (İl, ilçe vs..) 50 metrelik bir mesafeden kullanıcıları yakalar Kullanıcıları belirli bir konumda veya aralıkta yakalar (neredeyse durduğunuz yeri cm olarak ölçebilir)
IP adresi hedeflemesi yapılır GPS’e (ve bir dereceye kadar WiFi’ye) dayanıyor Bluetooth teknolojisi kullanır
Coğrafi hedefleme kullanırken nokta atışı yapmak önemli değildir, data kullanımı ile beraber hedefleme segmentinizi hassaslaştırır.

Ör: Sadece [bu şehirde], [kadın], [50 yaş üstü], [sağlıklı şeyler seven…gibi].

Sapma payı azdır, ancak belirlenen bölgeden sadece geçmekte olan kullanıcıları da muhtemelen yakalayacaklardır.

Ör: Cafe’nizin yanından geçen insanların tümü

Son derece hasas hedefleme yapılabilir. bir alanındaki kullanıcılar belli bir koridor giriş yaparken veya alt/üst kata geldiklerinde bile yakalayabilir.

Ör: Mağazanızda çay(kahve standın önünde duran kişiler

Kaynak: Braze.com