GoClick Mobil Teknolojileri
28/03/2013
Yakında tüm dijital reklamlar videodan oluşacak
12/04/2013
GoClick Mobil Teknolojileri
28/03/2013
Yakında tüm dijital reklamlar videodan oluşacak
12/04/2013
Tümünü Göster

Kampanyanız yeterince dijital mi?

tv_butce
K ampanyanız yeterince dijital mi?
IAB’nin hazırladığı çalışma, reklamverenlere neden dijitale daha fazla para ayrımaları gerektiğini ve bununla beraber diğer mecralardan dijitale neden bütçe kaydırmaları gerektiğini anlatıyor.

‘Nielsen’ destekli yapılan bu çalışmada, tüm mecralarda aynı görsel öğeler kullanılırsa geri dönüşün arttığı gözleniyor. Özellikle, eğer reklam ilk olarak dijital ortamda görülür daha sonra da televizyonda izlenirse, izleyici üzerindeki etkisinin çok daha fazla olduğu saptanıyor.
Nielsen araştırma masraflarını, üyelerinden aldığı finansal destek ile karşılayan IAB, bu çalışma sonunda TV bütçesinden %15’lik bir payın dijitale kaydırılması durumunda gerçek ‘reach’ oranının FMCG reklamverenleri için %3.4, FMCG dışındaki reklamverenler için %6.2 arttığını kanıtladı.

Bu çalışmayı eşsiz kılan en önemli unsur ise kompleks ve maliyetli olan Nielsen verilerinin bu deneyde kullanması. Microsoft ve Yahoo’nun ana sponsor olduğu bu araştırmada IAB, gerçek zamanlı 18 kampanyayı inceledi. Sektörün içinden gelenler, televizyon dünyasında 18 farklı kampanyada değişiklik yapmanın ne kadar yüksek maliyete sebep olduğunu gayet iyi bilirler.

Televizyon ile dijital reklamlar, birbirin yerine geçecek mecralar olmasa da, IAB’nin tespitine göre maliyet artışı olmadan dijitale kaydırılan bütçeler sonucunda daha yüksek erişim elde edilebiliyor.
Bunun açıklaması oldukça basit; ‘reach’ arttıkça CPM fiyatları düşüyor. “Sadece TV olduğu zaman $11.17 olan CPM maliyeti; %5 payın dijitale kaydırılmasıyla $10.82 oluyor. Eğer %15 kaydırılırsa, $10.19’a kadar düşüyor.” – Sherill Mane, IAB araştırma departmanı.

Araştırma sonucunda ortaya bazı ezber bozan veriler de çıkıyor. Örneğin Post-roll videolar (video bittikten sonra çıkan reklamlar) beklenmedik derecede yüksek izlenme oranı aldılar. Mane’nin kendi ifadesi “Post-roll demek, video izlemem bitmiş demektir” olsa da %71 – %79 arası değişen izlenme değerleri bunun aksini söylüyor.

Kaynak:http://www.adweek.com/news/advertising-branding/iab-youre-not-spending-enough-digital-147519