GoClick Mobil’de Ne Yapıyor?
05/12/2013
GoClick ve RTB
19/12/2013
GoClick Mobil’de Ne Yapıyor?
05/12/2013
GoClick ve RTB
19/12/2013
Tümünü Göster

Dijital Reklam Formatlarını Optimize Etmek için Hangi Yöntemler Kullanılmalı?

Farklı Dijital Reklam Formatlarını Optimize Etmek için Hangi Yöntemler Kullanılmalı?

Yatırımlarından en iyi geri dönüşü almayı planlayan reklamcılar, birbirinden farklı reklam formatı için her birine özel bir yöntem izlemek ve farklı araç kullanmak durumundalar. Search, Sosyal ağ reklamları ve Display, reklamcılar tarafından kullanılan en önemli üç reklam çeşidi olarak göze çarpıyor. Yapılan araştırmaya göre bu formatlardan her biri, farklı bir hedef güdülerek kullanılıyor.

Bu hedefler içinde en temel 4 tanesini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Lead Generation – Müşteri Kazanma
  • Direct Sales – Doğrudan Satış
  • Increased Traffic – Trafik Sağlama
  • Branding

Buna bağlı olarak, yapılan araştırmaya göre ‘Potansiyel Müşteri Kazanmak’ için iki format eşit oranda kullanılmış; Display ve Sosyal Ağ Reklamları. Hatta hedefi müşteri kazanmak olan reklamcıların en çok tercih ettiği kampanyalar bu iki yayın formatını kullanarak yapılmış.
Araştırmaya bakıldığında ‘Doğudan Satış’ için display ve sosyal reklamdan çok ‘search’ kampanyaları tercih edilmiş.
Diğer iki format ile kıyaslandığında ise ‘Branding’ söz konusu olduğunda sosyal ağ kampanyaları ön planda tutulmuş.

111213_1

Search kampanyalarının optimizasyonu sorulduğunda, hem ajansların hem de direkt müşterilerin yarısından fazlası başarılı bir kampanya sayfasının (landing page) olmasının önemine dikkat çekmiş. RTB ve SEO optimizasyonu ise diğer önemli faktörler olarak sıralanmış. Retargeting ise %25’in biraz üzerinde bir kesim için search kampanyalarında önemli olarak listelenmiş.

111213_2

Sosyal ağ kampanyaların optimizasyonu sorulduğunda, hem müşterilerin hem de ajansların büyük bir kısmı doğru kullanıcı kitlesini hedefleme kriterini en üst sıraya koymuş gözüküyor. Aslında sosyal ağların tamamı ile kullanıcı odaklı mecralar olduğu düşünülürse, bu kriterin en üst sırada olmasına çok da şaşmamak gerekir.

Display kampanyalarına gelindiğinde ise, hedefleme yine üst sıralarda yer buluyor. Fakat sosyal kampanyalardan farklı olarak, bu yayınlarda hedeflemenin kategori bazda tercih edildiği görülüyor. Bu yöntemi, retargeting yani ‘tekrar hedefleme’ yöntemi izliyor.

111213_3

Kuşkusuz reklamcılar kampanyaya före en ideal yöntemin peşinde olsalar da, ne yazık ki her zaman bu yöntemleri uygulayabilecekleri anlamına gelmiyor. Uygulamalarına engel olan en önemli faktör ise, bu yöntemleri uygulamaya olanak verecek yeteri kadar kaynak olmaması olarak gösteriliyor.

Kaynak: eMarketer