3 Milyar Sosyal Medya Kullanıcısı Var
11/10/2017
Domain Spoofing ve Ads.Txt
07/11/2017
3 Milyar Sosyal Medya Kullanıcısı Var
11/10/2017
Domain Spoofing ve Ads.Txt
07/11/2017

Google’ın son günlerde uzerinde sıkça durulan hızlandırma çözümü AMP yani “Hızlandırılmış Mobil Sayfalar” mobil dünyada yeni bir devrin başlangıcı gibi görünüyor. Google’ın ilk olarak 2015’de duyurduğu bu teknoloji ivmeyi henüz yeni yakalamış gibi duruyor.

Peki Nedir Bu AMP?

AMP, mobil web’de kullanıcıların içeriğe anında ulaşabilmesini hedefleyen bir çeşit “cahce” bazlı kod çözümü. Google tarafından sunulan bu hizmet aynı zamanda açık kaynak kodlu olmasıyla da bir nevi herkesin kullanabileceği bir hizmet.

Google, dileyen yayıncıların projenin GitHub kaynak kodlarını kullanarak AMP girişimine dahil olmasını sağlıyor. Ancak Google haber içeriğini barındırmıyor. Fakat açık kaynak kodu sayesinde kendi cache sunucularını herkese açarak daha hızlı veri iletimi sağlıyor.

Google böylelikle mobilde kullanıcıların arama sonuçlarından haber içeriğine erişim süresini kısaltarak, rakipleri karşısında gücünü korumak istiyor.

Projenin bel kemiğini ise AMP HTML adında aslında var olan web teknolojileri kullanılarak geliştirilen yeni bir open framework oluşturuyor. Şirketin açıklamasına göre başta Google News olmak üzere farklı Google ürünleri de AMP HTML sayfalarını entegre edecek. Yayıncılar tarafında ise aralarında BuzzFeed, Financial Times, The Guardian, El Pais, Time, The Wall Street Journal’ın olduğu 30 marka Google ile işbirliği yapmış.

Halihazırda proje için Twitter ile birlikte çalışacağı söylenen GoogleTwitter dışında Pinterest, WordPress.com, Chartbeat, Parse.ly, Adobe Analytics ve LinkedIn olmak üzere altı farklı teknoloji şirketiyle anlaşmış. Şirketler AMP HTML sayfalarını kısa süre içinde entegre ediyor olacaklar.

Daha Hızlı Veri, Daha Büyük Reklam Kazancı

Google’ın yaptığı araştırmaya göre mobil web’de sayfaların %75i 10 sn veya daha fazla sürede açılıyor. Kullanıcıların %53’ü ise 3sn’lik yükkeleme süresinden sonra sayfayı kapatıyorlar. Google AMP çözümü sayesinde sayfaları 5sn ve 19sn arasında açılan web sitelerinde x2 oranında reklam geliri artışı öngörüyor.

Kaynaklar: Webrazzi , Ampproject