Mobilde Sektörlere Göre Geri Dönüşler
15/01/2014
Multi-Channel ve Cross-Channel Marketing
19/02/2014
Mobilde Sektörlere Göre Geri Dönüşler
15/01/2014
Multi-Channel ve Cross-Channel Marketing
19/02/2014
Tümünü Göster

Dijital Reklam Büyümeye Devam Ediyor

DİJİTAL REKLAM BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Nielsen, global reklam pazarı ile ilgili araştırmalarından bir tanesini daha gün yüzüne çıkardı. Hemen fark edilen bir unsur ise Dijital reklamcılığın bu yıl da en hızlı büyüyen mecra olduğu gerçeği. Fakat bu büyümeye rağmen, pazar içindeki payı hala yeterli seviyede değil.

Dünya genelinde 2013 yılında dijital reklam pazarı %32,4 oranında büyüdü. Bu oran, diğer tüm mecraların çok üzerinde olsa da, harcanan bütçe olarak bakıldığında dijital reklam, tüm pazardan %4,5 gibi mütevazi bir pay aldığı görülüyor. Buna karşın, televizyon %4,3 büyümesine rağmen, bütçe olarak pazarın %58’ini domine etmiş durumda.

290114-1

Kaynak: Nielsen Global AdView Pulse Q3 2013

 

Nielsen araştırmalarında ve öngörülerinde parasal miktarları telaffuz etmeyi tercih etmiyor. Onun yerine oranlar ile ilerlemeyi benimsemiş durumda. Fakat Zenith Optimedia’nın yaptığı araştırmaya göre 2013 yılında reklam piyasası $500 milyar civarında olduğu tahmin ediliyor. Zenith’in araştırmasındaki bir diğer fark ise, dijital reklam pazar payını %21 olarak göstermesi. Bunun da nedeni, dijital reklamlara ‘search’ grubunu da dahil etmesi. Nielsen ise dijital pazarı sadece display olarak incelemekte.

290114-2

Kaynak: ZenithOptimedia Aralık 2013

Televizyonun hala en çekici reklam alanı olarak görülmesi nedeniyle, internet reklam sektöründe lider olan firmaların çoğu, dijital reklamlara videoyu entegre etmek için çalışıyorlar ve planlarını buna göre yapıyorlar.

Internet reklam pazarı lideri Google, dünyanın en büyük video portalı YouTube’u satın alarak, bu alanda etkili olacağını çok önceden belli etmişti. Artık bir AdNetwork haline gelmeye başlayan Facebook da video reklamlarına yönelmeyi uzun süredir planlıyor.

Bütün bunların ışığında Nielsen, internetin güçlü olduğu bir noktayı daha ön plana çıkartıyor, ‘multiscreen’ yani çoklu ekran reklamcılığı.

Nielsen’den Randall Beard diyor ki – “Her ne kadar Internet reklamları pazardaki payını hızlı bir şekilde artıyorsa da, Televizyon hala pazardaki en büyük paya sahip. Buradaki en heyecan verici olay ise bu iki sektörün artık beraber çalışabilmesi. Artık reklamverenlerin her iki mecrayı da kullanarak, vermek istedikleri mesajı çok daha etkili verdikleri kampanyalara şahit oluyoruz.”

Televizyon ve internet dışında ise Outdoor hariç, radyo, gazete, dergi ve sinema gibi mecraların Pazar payı düşmeye devam ediyor. Outdoor ise %5.1’lik bir artış ile bunların arasından sıyrılmış durumda.

Kaynak: http://techcrunch.com/2014/01/27/nielsen-internet-advertising-grew-32-in-2013-but-its-still-only-4-5-of-spend-vs-tv-at-57-6/ 

Kaynak: http://adage.com/article/global-news/10-things-global-ad-market/245572/