GoClick Instagram Çözümleri
02/04/2015
Yasaklanan SMS ve Reklamları için Alternatifler
07/05/2015
GoClick Instagram Çözümleri
02/04/2015
Yasaklanan SMS ve Reklamları için Alternatifler
07/05/2015
Tümünü Göster

Reklam Harcamaları Artıyor – 2015

REKLAM HARCAMALARI $540 MİLYARA ULAŞACAK

Medya ajansı Carat’ın yaptığı bir araştırmaya göre, 2015 yılında toplam reklam harcamaları, geçen seneye göre %4.6 artarak $540 milyara ulaşacak.

2014 senesi içinde FIFA Dünya Kupası, Kış Olimpiyatları ve Amerika seçimleri gibi organizasyonlar, reklam kampanyalarına harcanan paraların artmasına sebep olmuştu. 2015 yılı içerisinde önemli bir organizasyon olmamasına rağmen harcamalarda bir artış gerçekleşmesi bu anlamda önemli.

Dentsu Aegis Network CEO’su Jerry Buhlmann düşüncelerini şu şekilde dile getiriyor;“Carat’ın bu çalışması, reklam pazarının büyümeye devam edeceğine dair bizde olumlu bir beklenti yaratıyor. Zor zamanların geride kalmasıyla, bütçe daralması yaşayan pazar sayısı artık az sayıda kaldı. 2016 yılına çok daha pozitif beklentiler ile ilerliyoruz.”

Hazırlanan rapora göre 2016 yılında, bir önceki yıla göre %5 artış beklendiğini de eklemek gerekir.

010415-1

Pazardaki bu iyimser beklentinin en önemli nedeni ise büyümeyi sırtlayan dijital medyasektörü oldu. Carat’ın raporuna göre dijital harcamalar bir önceki yıla göre %15,7 oranında artacak. Bunun yanında, geleneksel medya harcamalarında ufak artış ve azalışlar öngörülüyor.

59 farklı pazarda yapılan araştırma bütçelerin hangi mecralara aktarılacağını gösteriyor. Dijital medya (özellikle mobil ve video) büyük bütçelerin gözdesi olacak. Eski gücü olmasa da TV hala pazar lideri. Basılı yayın düşüşe devam ediyor, hatta açıkhavanın basılı yayını geçeceği tahmin ediliyor.

010415-2

Toplam harcamaların %24’lük kısmı dijital medyaya gideceği öngörülüyor. Bu oran yüksek olsa da Televizyonun alacağı %42’lik paydan hala daha düşük. Gazeteler gücünü kaybediyor fakat üçüncü sırdaki yerini koruyor. Dergiler ise büyük ihtimalle açıkhavanın gerisinde kalacak gibi duruyor.

010415-3

Peki dijitaldeki artışı tetikleyen nedir?

Rapora göre mobil harcamalarda %50 oranında, video harcamalarında ise %22’lik bir artışolacak ve bu iki mecra, dijitalin büyümesinde etkili rol oynayacak. Araştırma ayrıca tüketicilerin mobil cihazlarla ne kadar çok vakit geçirdiğini ama buna rağmen bu mecraya harcanan paranın çok düşük kaldığını ortaya koyuyor.

Yatırımcıların bu mecraya tereddüt ile yaklaşmalarının en büyük nedeni ise bu alanda ROI hesaplamalarının biraz daha güç olması.

Kaynak: AdAge