2020 Dijital Reklamcılık Trendleri
22/11/2019
Sosyal Medyada Video Süresi
12/02/2020
2020 Dijital Reklamcılık Trendleri
22/11/2019
Sosyal Medyada Video Süresi
12/02/2020

Banner körlüğü” uzun zamandır bilinen bir web kullanıcısı davranışıdır: İnsanların, reklam olarak algıladıkları sayfa öğelerini (doğru veya yanlış) yok sayma eğilimini açıklar. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre (web sayfası tasarımları ve reklam türleri farklılaşmasına rağmen) banner körlüğü halen yaygın olarak bulunmakta.

Web’de sayfa öğeleri ve sayfa içerikleri, kullanıcıların dikkatini çekmek için gayret gösterir. Görevlerini verimli bir şekilde tamamlamak için insanlar, genellikle yardımcı öğelere (örneğin gezinme çubukları, arama kutuları, başlıklar) dikkat etmeyi ve genellikle bilgi içermeyen öğeleri görmezden gelmeyi seçerler. Sayfadaki reklamlar belki de bu son kategorinin en önde gelen üyesidir ve banner körlüğü işte bundan ortaya çıkar.

REKLAMIN SAYFADAKİ YERİ

Reklamları dikkate almamak öğrenilen bir davranıştır. Son araştırmalarda, tasarımı geleneksel banner reklamlarından uzak olmasına rağmen, kullanıcıların Google arama sonuçlarının en üstünde sunulan reklam sonuçlarını pas geçmeyi öğrendiklerini gördük.

Masaüstü reklamları genellikle sayfanın üstünde veya sağ kolonda göründüğünden, ziyaretçiler oraya yerleştirilen içeriği yok sayarlar. Aşağıdaki örnek çalışmada, sayfanın hem üst şeridinde hem de sağ tarafında az miktarda metin, bazı resimler ve reklamlar içeriyor. Kullanıcılar sayfadaki metni okuyor, ancak reklamlara neredeyse hiç bakmıyor.

GÖRSEL ÖĞELER

Bir reklamın göz ardı edilebilmesi için illaki sayfanın üstünde veya sağ tarafında görünmesi gerekmez. Bugünün reklamları bir web sayfasının herhangi bir yerinde olabilir ve kullanıcılar da bunu gayet iyi bilirler. 

Masaüstünde, satır içi reklamları görmezden gelmek kolaydır, çünkü bunlar tasarım olarak sayfa tasarımından çok farklıdır. Örneğin, alttaki örnek sayfada, metinin içinde görünen promosyon, görmezden geliniyor çünkü banner reklamın, reklam olduğu çok belli. Kullanıcılar bunu şu şekilde ayrıştırıyor;

  1. Yazıların ortasında küçük, dikdörtgen bir şekil
  2. Renkli görsel öğeler
  3. Beyaz sayfaya karşı renkli (mavi) arka plan
  4. Resme gömülü metin

Bu özelliklerin her biri kullanıcılara bu öğenin bir reklam olduğunu iletti ve bu şekilde görmezden gelebildiler.

Programatik sistem dijital reklamcılığın yüzünü o kadar hızlı değiştiriyor ki, eMarketer’e göre, ABD’deki dijital reklamların % 86.2’si 2020 yılına kadar programatik olacak.

REKLAMAR İÇERİKLERİ ZEHİRLEMESİN

Reklamlar web’de bir hayatta kalma mekanizmasıdır: birçok işletme reklam geliri elde etmeden veya reklam vermeden devam edemez. Hatta reklamlar bazen kullanıcılara yarar bile sağlayabilir

Yani onlardan kurtulmak iyi bir tavsiye değil. Ancak tasarımcıların, site içeriğini nasıl sundukları hakkında akıllıca davranmaları gerekir. 

Özellikle şu yönergeleri önemli:

  1. İçeriğin reklamlara benzemesini sağlayın. Renkleri, türü, arka planı ve genel içerik stilini dikkatlice seçin. Sitenin geri kalanından farklı görünmesinin dikkati çekeceğini düşünebilirsiniz, ancak genellikle bunun tam tersi bir etkisi vardır.
  2. Kullanıcıların gerçekten üst başlıkta veya sağ kolonda yerleştirilen önemli içeriği görmesini sağlamak için kullanılabilirlik testlerini çalıştırın.
  3. İçeriği ve reklamları aynı görsel bölümde kullamayın. 

Kaynak: NNgroup